Macro & CLOSE-UP LENS

Het is heel belangrijk om je fotografie materiaal door en door te kennen, vooral voor Macro en Close-up fotografie.

Ik werk met een Canon Macro Lens 100mm f/2.8 (andere merken hebben vaak een vrij gelijkaardige lens in hun gamma).

Boven de focusring vind je 3 labels : 

1: ?

ft

m

Het eerste nummer in gele kleur is de reproductieratio. Als dit 1:1 aanwijst wil dit zeggen dat de verhouding van je onderwerp even groot is op de sensor als in realiteit. Eigenlijk betekent dit een echt macro formaat.

Als je de focusafstand verandert door aan de ring te draaien, en je gaat verder weg van je onderwerp dan zal je onderwerp kleiner op de sensor verschijnen.
Focussen op 30cm (0,99 ft) met deze lens resulteert in een ratio van 1:1, terwijl focussen op 39 cm (1,25 ft) afstand van je onderwerp een ratio geeft van 1:2, dus de reproductie op de sensor is dan ook de helft kleiner.

Het tweede cijfer in groen is de focusafstand in Feet, het derde witte nummer is de focusafstand in meters. De cijfers gaan van de MFD (minimal focus distance) tot oneindig (∞)

Deze cijfers op de lens zijn een grote hulp in de beginfase van je reis door Macro fotografie. Als je op ongeveer 30cm van je onderwerp bent kan je de focusring op deze stand draaien en dan steeds een klein beetje dichter of verder weg bewegen van je onderwerp om de focus te nailen.
Je kan natuurlijk ook omgekeerd werken en eerst de afstand vinden die je verkiest en daarna aan de ring draaien om de focus vast te leggen. Maar in mijn opinie is dit moeilijker tenzij je met een statief fotografeert.

Op de lens zitten ook nog 3 schuifschakelaars.

AF > MF is voor Autofocus versus Manuele Focus. Ik hou het bij Manuele Focus de hele tijd indien ik Macro wil. Maar uiteraard is deze lens ook zeer geschikt voor Portretfotografie en in dat geval is de Autofocus handiger.

Stabilizer ON/OFF (Op de 105mm NIKON lens heet deze setting VR)
De 100mm macro van Canon heeft een zeer efficiënte en krachtige stabilisatie. Ik hou deze functie dus steeds aan behalve wanneer ik een statief gebruik, iets wat eerder zeldzaam is voor Macro werk in mijn geval.

De derde switch kan een beetje verwarrend zijn in het begin. Het is de Focus limiting switch.

FULL

0.5m- ∞

0.3 – 0.5m

Deze schakelaar slaat enkel op de Auto-focus en betekent dat de lens binnen die afstand gaat jagen om te focussen.
Maar als je in Manuele Focus fotografeert is deze switch niet van belang. Ik hou dit op FULL of 0.5- ∞ want als ik de Autofocus gebruik is het toch enkel voor portretfotografie. Wil je echter kleine details fotograferen van een persoon, zoals bijvoorbeeld de wimpers of sproetjes dan is Full stand de beste optie.
(Op de NIKON macro lens zijn er slechts 2 switches, FULL en 0.5- ∞)


VOOR flower FotogrAFIE BEN JE UITERAARD NIET BEPERKT TOT DE MACRO LENS. JE KAN ELKE LENS GEBRUIKEN DIE JE BEZIT.

Er zijn een paar lenzen die ik regelmatig gebruik voor dit soort foto’s. Eén daarvan is de Lensbaby Velvet 85. Maar ik haal ook regelmatig enkele vintage 50mm lensjes uit de kast, zoals de Super-Takumar 50mm f/1.8 of de Meyer Optik Görlitz Oreston 50mm f/1.8

Het is belangrijk dat je voor elk van je lenzen minstens de Minimale Focus afstand kent, zodat je voor het beeld dat je in gedachten hebt de meest geschikte lens kan kiezen.

In het geval van de 100mm Macro van Canon is de MFD 30cm (0,99 Ft). Dit betekent dat je tot 30cm dicht op je onderwerp kan focussen. Dichterbij focussen lukt hier niet. Voor de Lensbaby Velvet 85 is de MFD 23cm (9 inch)

Als je een 50mm lens bezit met een minimale focus distance van 45 cm wil dat echter niet zeggen dat je die niet kan gebruiken voor Close-up fotografie, je moet alleen meer attent zijn op de achtergrond die je mee in beeld neemt. Dus moet je met die lens meer op zoek gaan naar een geschikte achtergrond zonder rommel.

De foto hierboven is genomen met de Lensbaby Velvet 85 met MFD 23cm , de foto hieronder met de vintage Meyer Görlitz optik Oreston met MFD 33cm.

Beide foto’s hebben een wat verschillende sfeer door de weergave van de achtergrond. Indien je je materiaal goed kent kan je de juiste lens kiezen voor je visie.

Hou volgende overwegingen in gedachte:

-Vind je het OK om achtergrond in je foto toe te laten of is het zelfs gewenst?
-Wat is de compressie van een zekere lens?
-Produceert de lens een mooie boterzachte bokeh of blur?

Dit zijn de zaken die je moet weten indien je goede resultaten wil straight out of camera.

Vragen over mijn lens keuzes, stel ze gerust in de comment sectie.



Reader Interactions

If you like you can leave a comment

error: