‘Shooting through’ techniek

‘Shooting through’ is een techniek die vaak in Macro en Close-up fotografie wordt toegepast. Het is een gemakkelijke techniek op voorwaarde dat je voor een lens kiest die het beeld samendrukt, een telelens is meest geschikt hiervoor.

Ik gebruik meestal de 100mm lens hiervoor, maar eigenlijk is het makkelijker met een nog langere lens, zoals bijvoorbeeld de 180mm macro. Voor deze methode is het ook aan te raden om steeds de lenskap op je lens te monteren.

Gebladerte of een groep bloemen op de voorgrond volstaan als je een groot diafragma opening kiest (f/2.8 of f/4) en de lenskap tot tegen de voorgrond duwt wat een zachte sluier of gekleurde waas creëert.

Vervolgens stel je scherp op je onderwerp verder weg door een opening in deze voorgrond. Je merkt al gauw dat Autofocus bij deze techniek moeilijkheden oplevert omdat de camera afwisselend probeert scherp te stellen zowel op de voorgrond als op het onderwerp. Manuele focus gaat in dit geval veel vlugger.

In onderstaande foto legde ik de focus op de wilde hyacinten doorheen een groep groene bladeren op de voorgrond. Dit resulteerde in een mooie groene waas over de foto.

f/3.5 at 1/500sec Canon 100mm Macro

Ik kies voor deze techniek als ik mik op een dromerig effect of als ik de rommelige achtergrond/voorgrond in mijn beeld wil wegwerken.


Als er geen voorgrond beschikbaar is en ik toch een lelijke achtergrond wil verstoppen dan maak ik ook soms gebruik van andere materialen om doorheen te fotograferen zoals transparante stoffen, kantwerk of zelfs licht doorschijnende plastic tasjes.


Stel gerust vragen in de commentaar sectie indien sommige zaken niet helemaal duidelijk zijn. Ik zal ze met veel plezier voor u beantwoorden.

Veel succes!


Reader Interactions

If you like you can leave a comment

error: